Er zijn veel misvattingen over hypnose, in films zie je acteurs in hypnose tegen hun wil en op commando de vreemdste dingen doen. Tijdens shows op toneel kakelen mensen als een kip. Daardoor kan het zijn dat jij ook een verkeerd beeld hebt van hypnose.

Ik kan je het volgende verzekeren, tijdens de hypnotherapiesessie:

  • Ga je niets niet tegen je wil doen of zeggen
  • Blijf je in controle en herinner je je alles
  • Kun je gewoon praten en slaap je niet

Hypnose is niets anders dan een zeer ontspannen toestand van je geest waarin je open staat voor nieuwe inzichten en veranderingen. In hypnose maak je een verschuiving van je normale bewustzijn naar je onderbewustzijn. 

Je geest bestaat uit een normaal bewustzijn en een onderbewustzijn. Het grootste gedeelte van de dag bevind je je in je normale bewustzijn. Dat is het deel van rede, logica, onze kritische gedachten. Het deel van je geest dat je helpt om allerlei keuzes te maken op een dag.

Daarnaast heb je het onderbewustzijn. Dit is het deel van je geest waarin ligt opgeslagen wie je echt bent en wat je voelt. Het is ook het deel van je geest waar je gewoontes liggen opgeslagen. Als je iets vaak doet op dezelfde manier, dan wordt het een gewoonte en denk je er niet meer over na. Denk bijvoorbeeld aan het eten van een boterham of de weg naar huis rijden. Maar ook gedachten die je vaak hebt, worden automatisch. Dan worden het overtuigingen. Overtuigingen kunnen zo sterk zijn, dat je vanuit je normale bewustzijn niet eens meer door hebt dat je ze denkt. Ze zitten in je systeem vastgebakken. Maar ze zijn niet altijd goed voor je. Denk bijvoorbeeld aan de overtuigingen “eet altijd je bord leeg” of “eerst een sigaretje anders kan ik echt niet ontspannen”. Je herkent jouw overtuigingen vast bij jezelf.

Dit is waar hypnose je kan helpen. Want door in hypnose te gaan, kun je blijvende veranderingen teweegbrengen in je onderbewustzijn. Tijdens de hypnose sessie gaan we kijken waar bepaalde overtuigingen in je leven zijn ontstaan. Je gaat in je onderbewustzijn op zoek naar de oorzaak van je probleem. Zodra je die gevonden hebt, kun je overtuigingen die je leven negatief beïnvloeden omzetten in positieve overtuigingen. Dit zorgt ervoor dat je je anders kunt gaan voelen en anders over jezelf kunt nadenken. Je kan gedragsveranderingen bereiken met hypnose, omdat je gedrag is gebaseerd op overtuigingen in dat onderbewustzijn.